Dutch tax seminar
Image default
Energie

Stopcontacten in elk huis

Stopcontacten zijn te vinden in bijna elke hoek van een gemiddeld huishouden. Nieuwe stopcontacten bijzetten is ook niet moeilijk, het is wel aangeraden om een elektricien in te huren en laat die dan bijvoorbeeld een Perilex aansluiten. Maar omdat het primaire doel van een stopcontact het leveren van elektriciteit is, kan het voor veel huiseigenaren een veiligheidsprobleem vormen. Vooral voor huiseigenaren die misschien kinderen of huisdieren in huis hebben. Onderzoek heeft gewezen dat van alle slachtoffers van shock en brandwonden de meerderheid, bijna negentig procent van alle slachtoffers, kinderen zijn van jonger dan zes jaar.

Het gevaar van een stopcontact

De reden dat stopcontacten uiteindelijk zo gevaarlijk kunnen zijn komt door het feit dat twee van de meest voorkomende gevallen waarin stopcontacten tot lichamelijk letsel kunnen leiden, zijn verzonken stopcontacten en zwevende stopcontacten. Verzonken stopcontacten ontstaan wanneer de stopcontacten te ver tegen de muur staan. In dit geval zal het apparaat niet stevig tegen de muur rusten en wordt het ondersteund door de elektriciteitskast die erachter zit. Als gevolg hiervan kunnen de draden losraken en brand veroorzaken. Met zwevende stopcontacten kan het zijn dat de houders niet correct zijn uitgelijnd en kan de afdekplaat het stopcontact niet stevig op zijn plaats houden wanneer apparaten in,- en uitgeschakeld worden. Dit zorgt voor veel stress voor de plaat waardoor deze kan scheuren en mogelijk brand veroorzaakt.

Advies bij het aanschaffen van stopcontacten

Zelfs als de wet het niet verplicht op bepaalde locaties wordt het men toch aangeraden om het ten minste te overwegen om contact dozen op hun stopcontacten te plaatsen, vooral voordat zij hun Perilex aansluiten. Zo zullen zij het risico op blessures heel erg verminderen. Bovendien wordt het ook sterk aangeraden om af en toe een ervaren elektricien vragen om alles te inspecteren wanneer zij een dreigend gevaar vermoeden om scheuren en mogelijke brand te voorkomen. Stopcontacten zijn geen kleinigheid. Het is beter om veilig te zijn en geen risico’s te nemen.