Dutch tax seminar
Image default
Business / Financial Services

Duurzaam ondernemen

Ondernemen is al eeuwen oud. In de Amsterdamse handelskantoren en in de haven werden al volop aandelen verhandeld. Net als nu stond daar ook maar één ding centraal: het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. Hoe hoger het rendement, hoe liever mensen dat specifieke aandeel wilde hebben. Nu is dat niet veel anders, althans, tot voor kort was het niet heel veel anders. Maar momenteel is er wel degelijk een tweede kenmerk dat van invloed is op het gedrag van aandelen handelaren: duurzaamheid.

Duurzaam beleggen groeit eigenlijk al een paar jaar, maar het behaald nu de voorpagina’s omdat het zo’n significante groei door maakt dat het niet langer onbenoemd kan blijven. Ondertussen wordt tot een derde van al het financiële kapitaal op de beurs duurzaam beheerd. Dit wil zeggen dat het geld alleen wordt belegd in bedrijven die een betere, schonere of mooiere wereld achter laten en dit duidelijk maken met hun visie en daden.

Ook onder particulieren is deze trend goed te zien. Mensen die zelf online beleggen, van een app als Bux tot de Plus500, investeren steeds vaker in duurzame bedrijven. Het kapitaal hiervoor is alleen in Nederland al gestegen van 24,7 naar 29 miljard euro in 2014 en nog steeds zet de groei door.

Bij duurzaam beleggen ligt de focus op het duurzame, wat bestaat uit drie pijlers. De eerste is de mens; men mag niet worden uitgebuit en het bedrijf moet ook geen activiteiten uitvoeren die ten kosten gaan van mensen of hun leefomgeving. De tweede pijler is milieu; de bedrijven mogen het milieu niet vervuilen minsten klimaatneutraal opereren. De derde en laatste pijler is maatschappij. Maatschappelijk verantwoord, dus zorgen voor je medemens en het verbeteren van de maatschappij is de derde en eveneens belangrijke pijler die samen met de overige twee het verschil tussen wel en niet duurzaam maakt.

http://www.onlinebeleggen.nl/