Dutch tax seminar
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaat er een verstopping in de afvoer?

Heb je wel eens te maken gehad met een verstopping in de afvoer en vraag je je af hoe deze ontstaat? Of wil je weten hoe je het kunt voorkomen? In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van een verstopte afvoer en geven we praktische tips om het te voorkomen.

Een verstopping in een afvoer ontstaat meestal door ophoping van vuil en resten van bijvoorbeeld etenswaren, zeep en haren. Het is belangrijk om te weten dat deze resten niet altijd direct de verstopping veroorzaken, maar zich stapelen tot er geen doorgang meer is voor water en vuil. Ook het gebruik van te veel toiletpapier of andere hygiëneproducten kan leiden tot verstoppingen in de afvoer.

Een andere oorzaak van verstoppingen kan zijn dat er scheuren of breuken in de afvoerbuizen zitten. Hierdoor kunnen er resten achterblijven in de buizen, die zich vervolgens ophopen en zo voor een verstopping zorgen. Ook boomwortels kunnen een oorzaak zijn van verstoppingen. Deze kunnen door de jaren heen de leidingen beschadigen en uiteindelijk voor verstoppingen zorgen.

Om verstoppingen te voorkomen kun je verschillende maatregelen nemen. Zo is het belangrijk om regelmatig de afvoer schoon te maken met een ontstopper, afvoerreiniger of azijn en warm water. Daarnaast is het af te raden om vaste stoffen, vetten en olie in de gootsteen te gooien. Deze worden namelijk niet afgebroken in de afvoer en zorgen voor verstoppingen.

Ook kun je een zeefje plaatsen in de afvoer om te voorkomen dat vuil en haarresten naar beneden gaan. Hierdoor voorkom je dat deze resten zich opstapelen en voor verstoppingen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om de afvoer regelmatig te laten inspecteren op breuken en scheuren, om zo tijdig in te grijpen voordat er verstoppingen ontstaan.

Tot slot is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen als je te maken hebt met een verstopte afvoer. Zelf proberen te ontstoppen kan namelijk leiden tot beschadiging van de leidingen en verdere verstoppingen. Een professionele loodgieter kan op een veilige en effectieve manier de afvoer ontstoppen en eventuele gebreken opsporen en verhelpen.

Het voorkomen van een verstopping in de afvoer is dus voornamelijk een kwestie van preventieve maatregelen. Zorg ervoor dat je regelmatig schoonmaakt, geen vaste stoffen, vetten en olie in de afvoer gooit en laat de afvoer inspecteren op breuken en scheuren. En mocht je toch te maken krijgen met een verstopping, schakel dan professionele hulp in voor afvoer ontstoppen Leiden.

https://regioriool.nl/afvoerdiensten/afvoer-ontstoppen/afvoer-ontstoppen-leiden/