Dutch tax seminar
Image default
Business / Financial Services

Hoe werkt beleggen

Beleggen: het lijkt een financieel toverwoord waar sommige mensen steen en steen rijk mee zijn geworden. Het is bij uitstek de methode die wordt gebruikt door grote financiële, publieke en private instellingen om aan geld te komen. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenfondsen, de banken, overheidsinstellingen en non-profit organisaties.

Doordat iedereen het doet lijkt het logisch dat er veel te halen valt: als een spaarrekening dezelfde rendementen zou opleveren zou iedereen dat doen, toch? Natuurlijk is dit niet in alle gevallen waar, maar in veel gevallen wel. Als je namelijk enig verstand hebt van beleggen is het niet al te moeilijk om er een zakcentje mee te verdienen. Hierbij is het dan uiteraard wel belangrijk om de risico’s zo veel mogelijk te spreiden en goede keuzes te maken.

Maar hoe werkt het eigenlijk, dat beleggen? In de meeste gevallen wordt er met geld beleggen het handelen in aandelen bedoeld. Hierbij draait het om aandelen kopen en verkopen. Het begint bij het naar de beurs gaan van bedrijven: om extra kapitaal op te halen verkopen bedrijven stukjes zeggenschap in het bedrijf, waarbij men in ruil voor geld kan profiteren van de winst en bovendien mee mag beslissen over de koers, mits diegene een groot genoeg aandeel heeft. Deze aandelen stijgen in waarde als een bedrijf een rooskleurig toekomstperspectief heeft en winst maakt, want dan stijgt de vraag. Bij een negatief toekomstbeeld of tegenvallende cijfers daalt de waarde van de aandelen. Men kan dus profiteren bij de handel in aandelen: als iemand aandelen bezit en de vraag naar de aandelen stijgt of de waarde van het bedrijf neemt toe, stijgt ook de prijs van een aandeel.

Door te beleggen in diverse bedrijven spreidt men de risico’s: als één bedrijf het slecht doet, is er altijd nog een kans dat een ander het wel goed doet. Op deze manier kan er geld verdiend worden, terwijl de risico’s worden verkleint.

http://leerbeleggen.com/