Dutch tax seminar
Image default
Aanbiedingen

Komt jouw onderneming in aanmerking voor WBSO-subsidie?

Wat is WBSO-subsidie?

Voordat we gaan kijken of jouw onderneming in aanmerking komt voor WBSO-subsidie, gaan we eerst bespreken wat WBSO-subsidie precies is. Om te beginnen is WBSO een afkorting van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Een andere benaming voor WBSO is Speur – & Ontwikkelingswerk, ook wel bekend als S&O. S&O is vergelijkbaar met R&D. WBSO-subsidie is loonkostensubsidie, in de vorm van vermindering van de loonheffing voor jou als eigenaar van het bedrijf en jouw medewerkers die het R&D-werk doen. Ben je een zelfstandige onderneming zonder personeel? Dan krijg je subsidie in de vorm van een flinke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Echter kan niet elk bedrijf dit zomaar aanvragen, je moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden. Wil je nog meer weten over de WBSO-subsidie? Neem dan een kijkje op onze website: https://moore-mkw.nl/.

 

Wanneer kan je WBSO-subsidie aanvragen?

Zoals zojuist duidelijk werd kan elke ondernemer in Nederland, die speur- en ontwikkelingswerk uitoefent, gebruik maken van de WBSO-subsidie. Toch zitten hier voorwaarden aan. Zo kan je WBSO-subsidie aanvragen bij een van de volgende twee projecten:

  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek

Dit is een verklarend onderzoek dat technisch van aard is. Hierbij moet worden gezocht naar een verklaring voor een betreffend verschijnsel. Met dit technisch wetenschappelijk onderzoek wordt theoretische en praktische technische kennis opgedaan. Het onderzoek dient wel betrekking te hebben op technische vakgebieden. Bij deze technische vakgebieden kan je denken aan chemie, productietechnologie en nog veel meer.

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.

Hierbij is het belangrijkste criteria of datgeen wat je gaat ontwikkelen technisch nieuw is voor de aanvrager. Zo komt de routinematige ontwikkeling niet in aanmerking. Dat komt doordat dit geen speur- en ontwikkelingswerk is. Het project dat wel in aanmerking komt heeft een concreet technisch probleem dat door de aanvrager zelf wordt opgelost. Het eind van dit ontwikkelingsproduct is het moment waarop het project is aangetoond. Dit kan door testen en een werkend prototype.

 

https://moore-mkw.nl/