Dutch tax seminar
Image default
Aanbiedingen

Wat is een conceptueel model

Wat is een conceptueel model?

Een conceptueel model is een voorstelling van iets. Het concept kan vrij abstract zijn, zoals het idee van een organisatie of de principes die richting geven aan onze manier van werken. Het kan ook heel concreet zijn, zoals de structuur van een database of een gebruikersinterface. Wanneer men bijvoorbeeld een auto ontwerpt, kan men verschillende modellen bouwen om de verschillende aspecten ervan weer te geven. Er kan bijvoorbeeld een fysiek model zijn om de grootte en de structuur weer te geven; een elektrisch model om te laten zien waar alle draden zitten; en zelfs een prestatiemodel om te laten zien hoe snel hij kan gaan. Elk van deze modellen vertegenwoordigt dezelfde auto vanuit een ander perspectief en dient een ander doel in het ontwerpproces.

 

Waarom is een conceptueel model belangrijk?

Een conceptueel model is een voorstelling van iets. In het geval van een marketingplan kan het een overzicht zijn van het hele plan, of het kan een diagram zijn om te illustreren hoe de activiteiten van elk bedrijf elkaar aanvullen. Het doel van een conceptueel model is om mensen te helpen complexe ideeën te begrijpen en te communiceren. Een conceptueel model kan worden gebruikt als een manier om vanuit verschillende perspectieven te zien wat er in uw bedrijfsproces gebeurt. Het kan u ook helpen om gebieden te vinden waar u uw organisatie of proces moet verbeteren. Bijvoorbeeld, als u uw klantenservice wilt verbeteren, zou u het klantenserviceproces kunnen bekijken vanuit het perspectief van zowel uw klanten als uw werknemers.

 

Wanneer moet u een conceptueel model gebruiken?

Een conceptueel model is een nuttig instrument wanneer u een voorstelling wilt maken van een bepaald concept voordat u het probeert op te lossen. Een conceptueel model kan u helpen duidelijkheid te krijgen over een probleem en inzicht verschaffen in de oplossing ervan. Een architect kan bijvoorbeeld een fysiek model gebruiken van het gebouw dat ze van plan is te ontwerpen. Zo kan ze experimenteren met verschillende ideeën voordat ze investeert in het definitieve ontwerp. Ze kan een verkleinde versie van haar gebouw maken, of zelfs verschillende materialen en verhoudingen uitproberen. Zodra ze dit voorlopige model heeft gemaakt, kan ze overgaan tot complexere taken zoals het maken van blauwdrukken en het omgaan met bestemmingsplannen.

 

https://www.topscriptie.nl/