Dutch tax seminar
Image default
Business / Financial Services

Dit doet een accountant

Voor veel mensen kan het onduidelijk zijn wat een accountant in Rotterdam precies doet. Veel ondernemers vragen zich dan ook af wat een accountant in Rotterdam voor hen kan betekenen. In dit artikel lees je precies wat een accountant doet. Hierdoor kom je erachter of een accountant misschien ook wel iets is voor jouw onderneming.

 

Werkzaamheden per maand

Elke maand verzorgt een accountant de volledige boekhouding. Het enige dat je vaak hier nog moet doen is het aanleveren van inkoop- en verkoopfacturen en de bonnen. Als je alles hebt aangeleverd zorgt de accountant dat je administratie wordt bijgewerkt. Bij sommige accountantskantoren hebben ze al veel gedigitaliseerde systemen waardoor je eenvoudig digitaal je facturen kan invullen waardoor ze automatisch in het systeem van je accountant komen.

 

Algemene werkzaamheden

Een accountant kan de gehele bedrijfsadministratie inrichten en controleren. Daarnaast controleren, beoordelen en stellen ze jaarrekeningen en andere financiële overzichten samen. Ook kunnen ze verschillende verklaringen afgeven voor financiële documenten. Zo kunnen ze de controleverklaring afgeven voor een financieel overzicht die ze hebben gecontroleerd, denk hierbij aan bijvoorbeeld een jaarrekening, verzekerd belang of subsidieafrekening. Deze worden vaak samengesteld door een bestuur of directie van een onderneming waarna de accountant deze documenten controleren. Een andere verklaring die een accountant kan afgeven is de beoordelingsverklaring. De beoordelingsverklaring geeft aan dat er niets is gebleken dat er een reden is om het beeld dat het document schetst in twijfel moet worden getrokken. Omdat een accountant bij deze verklaring minder diep te werk gaat dan bij een controleverklaring wordt de beoordelingsverklaring minder vaak aangevraagd. De laatste verklaring die een accountant kan afgeven is de samenstellingsverklaring. De samenstellingsverklaring wordt afgegeven wanneer een accountant een financieel overzicht van de organisatie samenstelt op basis van de aangeleverde cijfers door de directie of bestuur.

 

Om erachter te komen of een accountant iets voor jouw onderneming is, kan je altijd een vrijblijvende afspraak maken met een accountant zodat je jouw situatie kan uitleggen.

https://ottoadministraties.nl/