Dutch tax seminar
Image default
Business / Financial Services

Nuttige daken

Ik blijf me keer op keer maar verbazen over de grijze massa van steden. Er is per huis een complete verdieping die in de meeste gevallen niet nuttig gebruikt wordt. Natuurlijk zijn daken wel nuttig, ze beschermen ons tegen regen, wind en andere barre weertypes. Maar het dak zelf wordt negen van de 10 keer niet gebruikt. Zonde toch? Zeker in de randstad waar bruikbare grond al behoorlijk schaars is zou het nuttig invullen van daken zowel een esthetisch als een functionele oplossing zijn. Een aantal mogelijke invullingen van daken heb ik opgezocht en in dit artikel verwerkt.

Urban Farming – stadsboerderijen zijn zo oud als de weg naar Rome, sterker nog ze zijn ouder want zelfs de Egyptenaren deden hier aan. Echter is er tegenwoordig in verschillende steden een trend op komst dat groenten gekweekt worden op de daken van huizen, kantoorpanden etc. Ook in Nederland gaat men urban farmen. Een aantal daken op de Binckhorst in Den Haag zullen binnenkort broccoli en sperziebonen leveren.

Zonnepanelen – de grootste energieleverancier van ons zonnestelsel is de zon zelf. Door zonnepanelen op daken te instaleren kan voldoende energie worden opgewekt om huizen te verwarmen, verlichten en de computer draaiende te houden. Een zonnepanneel heeft als bijkomend voordeel dat het op langere termijn zichzelf terugverdiend. Afhankelijk van welk type je neemt ligt de terugverdientijd tussen de 5 en de 20 jaar. Waarbij de panelen vaak zelf een levensduur van ongeveer 30 jaar hebben.

Het rieten dak. Dit is vooral uit esthetisch oogpunt een interessante optie. Voor hellende daken is een dak van riet zeker een interessante optie. Ten eerste geeft rieten dakbedekking het huis een mooi authentiek en landelijk karakter, ten tweede isoleert dit type dak erg goed. Rieten daken zijn goed bestand tegen het weer en door de toevoeging van allerlei veiligheidsmaatregelen tegenwoordig ook behoorlijk brandveilig. Rieten dakbedekking is een duurzame vorm van dakbedekking en gaat erg lang mee in vergelijking met andere type daken.

http://www.rietwerk.nl/rieten-daken